מחלת הסוכרת
המחלה מאופיינת בריכוז גבוה של סוכר בשתן ובדם. הסוכרת (גם סוג 1 וגם סוג 2) נגרמת עקב הפרעה בייצור האינסולין או בפעולתו. הפגיעה היא בהעברת הגלוקוז מהדם והשמירה שלו. ולכן, לחולי סוכרת יש מצב של עודף גלוקוז בדם או מצב של מיעוט גלוקוז בדם. רוב חולי הסוכרת בארץ סובלים מסוכרת סוג 2 ורק מעטים מסוכרת סוג 1 – סוכרת נעורים.
כיצד המחלה מאובחנת?
ישנן מס' בדיקות לאבחון. לרוב, הבדיקות הן בדיקת סוכר בשתן, בדיקת רמת הסוכר בדם בצום ובדיקת העמסת סוכר. התסמינים הראשוניים הם יובש בפה, תחושת צימאון, שתייה מרובה, עודף שתן ועייפות.
סוכרת – תביעה למשרד הביטחון
חיילים שאובחנה בגופם מחלת הסוכרת, זכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון ולקבל פיצויים. על מנת לקבל את ההכרה המיוחלת, שזה למעשה הקשר הסיבתי (הקשר בין תנאי השירות לבין התפרצות המחלה), יש להוכיח שאותו חייל/ת נחשפו ללחץ ייחודי בשירות הצבאי.
קיימת אסכולה רפואית התומכת בין דחק נפשי (לחץ, סטרס) לבין הסוכרת. אותה אסכולה מבוססת על מומחים לסוכרת בארץ ובעולם. אף האגודה הישראלית לזוכרת המליצה על הקשר בין אירוע לחץ להתפרצות המחלה. מוזמנים לקרוא כאן בהרחבה על ממצאי הוועדה שבדקה את הקשר בין לחץ לסוכרת.
ויוער, כי מבחינה משפטית, גם בהיעדר אסכולה ניתן להוכיח קשר בין התפרצות המחלה לתנאי השירות.
תביעות רבות שמוגשות למשרד הביטחון בגין סוכרת – נדחות
זה נכון. אך זה לא אומר שזה הסוף וצריך להרים ידיים. על החלטת קצין התגמולים אשר דחתה את תביעתכם בהתבסס על חוו"ד מומחה מטעם משרד הביטחון, ניתן להגיש ערעור לבית משפט. מוזמנים לקרוא כאן בהרחבה אודות הגשת תביעה למשרד הביטחון.
ניהול הערעור הוא לא עניין של מה בכך. מדובר על הליך משפטי לכל דבר ועניין ויש לפעול באופן מקצועי ולהיות מיוצגים ע"י עו"ד המתמחה בתביעות מול משרד הביטחון. תצטרכו להצטייד בחוו"ד רפואית מטעמכם אשר תסתור את חוו"ד מטעם המומחה מטעם משרד הביטחון. כלומר, חוו"ד מטעמם צריכה להצביע על קשר ברור בין תנאי השירות שלכם לבין התפרצות המחלה.
בית המשפט הנכבד קבע ב-ע"נ 000403/02 קרסנו חיים נ' קת"ג, כדלקמן:
"לסיכום, על יסוד האמור לעיל, יש לקבל כי תנאי השירות והאירועים שהעורר היה נתון בהם עובר להתפרצות המחלה, היו אירועים חריפים ובעלי עוצמת דחק מיוחד, אשר גרמו להופעת המחלה אצלו דווקא בזמן ובשעה זו, ועל כן יש להכיר בו כנכה. העורר הרים את הנטל להוכיח את הקשר הסיבתי הרפואי והמשפטי הנדרש. עסקינן בשילוב של יסודות סובייקטיביים – השפעתו הקשה של האירוע על גופו של העורר כפי שהוא, על חולשותיו – ויסודות אובייקטיבים – של אירוע חריג וחריף שהינו מיוחד לתנאים בהם שירת העורר בצה"ל".
מה הכוונה לתנאי שירות עם לחץ?
ככלל, לחץ הוא דבר סובייקטיבי. דבר שגורם ללחץ לאחד לא תמיד יגרום ללחץ לאחר. ובכל זאת, חיילים רבים נחשפים במהלך ועקב שירותם הצבאי לאירועי סטרס. למשל, חייל שלחם במלחמה, מצבים שמהווים סכנת חיים, וגם מקרים "קלים" יותר כמו חייל שלא קיבל שיבוץ לתפקיד שחפץ בו וגרם לו לאכזבה, או עומס עצום בעבודה משמעותית. כל מקרה נבחן לגופו ולנסיבותיו הייחודיים.
מלבד הלחץ, יש להוכיח סמיכות זמנים בין אירוע הלחץ לבין התפרצות המחלה. פרק הזמן אמור להיות כ-3 חודשים. ואולם, במקרים רבים חיילים כלל לא מייחסים חשיבות לתסמינים מהם הם סובלים ולכן עובר פרק זמן ארוך יותר עד שהמחלה מאובחנת. ולעיתים, אף מחמירה.
את אירוע הלחץ שחייל נחשף אליו יש לפרט בתצהיר ולצרף לתביעה עדות מחבר או מפקד מהיחידה. כמו כן, אם יש לכם הוכחות נוספות כמו אירוע אקטואלי מסוים, תמונות וכו' זה יכול לסייע.
סוכרת מהצבא – אחוזי נכות בוועדה הרפואית של משרד הביטחון
הנכות בגין הסוכרת נקבעת לפי סעיף 4 בתקנות הנכים. דרגת הנכות תלויה בחומרת המחלה – האם הטיפול הוא ע"י דיאטה, כדורים, אינסולין, האם הסוכרת עם סיבוכים וכו'.
זכרו! "כרטיס הכניסה" לוועדה הרפואית היא קבלת ההכרה ממשרד הביטחון.
סוכרת מהצבא – תביעה למשרד הביטחון סיכום
אם חליתם במחלת הסוכרת במהלך שירותכם הצבאי, אתם מוזמנים לפנות לייעוץ למשרדנו ובחינת סיכויי תביעתכם. למשרדנו הידע והכלים בניהול תביעתכם והכל תוך תחושת גאווה, רגישות ונחישות. מוזמנים להתרשם מהצלחות משרדנו.
בריאות איתנה.