רקע כללי – נפגעי פעולות איבה
נפגע בפעולות איבה הוא ישראלי שנפגע באופן ישיר מפעולת איבה שהתרחשה בישראל או בחו"ל, בתנאי שהפעולה נעשתה על רקע הסכסוך הישראלי – ערבי, או פעולה שבצעה על ידי ארגן טרור. חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה מגדיר מהי פעולת איבה ומי הוא נפגע איבה.
דוגמאות:
תושב שנפגע מרסיסים של פצמ"ר.
תושב שסובל מחרדות עקב ירי הטילים.
תושב ששבר את הקרסול בריצה בדרך לממ"ד / למקלט.
האירוע הידוע של הפיגוע בבורגס בשנת 2012. הפיגוע התרחש בחו"ל אכן כוון לפגיעה בישראלים.
מי זכאי לפיצויים כנפגעי פעולות איבה
המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף שאחראי על תשלום הפיצויים לנפגעי פעולות איבה. זאת בהתאם להתקיימות לפחות אחד מתנאי הזכאות הבאים:
• הנפגע הוא תושב ישראל והפגיעה ארעה בישראל (כולל יו"ש ועזה).
• הנפגע הינו בעל אזרחות ישראלית והפגיעה ארעה בישראל (כולל יו"ש ועזה).
• הנפגע נפגע מחוץ לישראל ואינו תושב ישראל, אך לא חלפה עדיין שנה מהמועד שבו הוא חדל להיות תושב ישראל.
• הנפגע איננו בעל אזרחות ישראלית אבל נפגע בישראל בעודו שוהה בה כחוק.
• הנפגע הוא תושב השטחים ללא תעודת זהות ישראלית אשר נפגע בתחומי מדינת ישראל (לא כולל יו"ש ועזה) כאשר שהותו הייתה כחוק.
• הנפגע הינו תושב חוץ אשר נפגע בחו"ל תוך כדי ובעקבות עבודתו אצל מעסיק ישראלי.
לאן ניתן להגיש את התביעה להכרה כנפגע איבה?
הזכאות להגיש את התביעה היא לביטוח לאומי. כאשר מתקבלת ההכרה, הוועדה תתקיים בביטוח לאומי, אך הזכויות וההטבות הן כמו של נכי צה"ל במשרד הביטחון. אפשר לומר שמדובר על ייצור כלאיים בין ביטוח לאומי למשרד הביטחון.
איזה מסמכים חשוב לצרף לתביעה?
זכרו כי בתור תובעים נטל ההוכחה הוא עליכם. עליכם להוכיח כי ארע אירוע איבה. ולכן, יש לצרף לתביעה עדויות, אישור משטרה אם קיים, דו"ח התרעות, מסמכים רפואיים התומכים בתביעתכם ועוד.
איך נקבעים אחוזי הנכות?
אחוזי הנכות נקבעים על ידי הוועדות הרפואיות. ככלל, דרגת נכות עד 9% כולל, אינה מזכה בפיצוי כספי. בדרגת נכות שבין 10% עד 19% הזכאות היא למענק כספי חד פעמי. בדרגת נכות בשיעור 20% ומעלה הזכאות היא לקצבה חודשית קבועה ומגוון הטבות וזכויות. כאמור, באופן זהה לזכויות נכי צה"ל. מוזמנים כאן להרחיב בנושא.
אם מדובר על אירוע איבה שהוא גם תאונת עבודה?
למשל, בזמן יום העבודה, הייתה אזעקה, ובזמן הריצה למקלט העובד נפצע. מדובר על נפגע פעולות איבה וגם על תאונת עבודה. לפי הדין בעניין, ניתן לבחור רק באופציה אחת. חשוב מאוד לבחון מה עדיף לכם וזו כמובן בדיקה פרטנית. האם עדיף לכם לבחור בזכויות של נפגע איבה או נפגע עבודה.
ומה בכל הנוגע לפגיעה נפשית כתוצאה מאירוע איבה או עקב המצב הביטחוני הממושך במדינה?
לא בהכרח חייב להיות אירוע מסוים כדי לקבל את ההכרה. גם מגורים בסביבה ביטחונית מתוחה כמו בדרום הארץ / באזור עוטף עזה וחשיפה לירי מתמשך עלול לגרום לפגיעה נפשית וקיימת זכאות להגיש את התביעה. כיום ניתן להכיר ברצף של אירועים כאירוע איבה ולקבל הכרה עקב רצף אירועים שגרמו לפגיעה בגוף או בנפש. ישנן גם מחלות נוספות שלא יודעות לרוב הציבור שניתן לקשר כפגיעת איבה. למשל, סוכרת, פיברומיאלגיה, חרדה ועוד.
האם קיימת התיישנות באירוע איבה?
תמיד עדיף לפנות לייעוץ משפטי כמה שניתן בהקדם. אך ישנם מקרים רבים בהם ניתן לקבל את ההכרה והזכאות לפיצויים גם שנים רבות לאחר פגיעת האיבה. בגדול, לא קיימת התיישנות על פגיעת איבה.
התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום נפגעי איבה
לעיתים קרובים הליך ניהול התביעה עלול להיות מורכב וסבוך. רצוי להגיש את התביעה באופן המקצועי והמיומן ביותר כדי למצות את כל זכויותיכם. אם תביעתכם תדחה אתם עלולים להיפגע מכך ולא לקבל את המגיע לכם. משרדנו ילווה אתכם לאורך כל ההליך. מהפגישה הראשונה, עד לקבלת ההכרה וייצוג בוועדות הרפואיות.