אפילפסיה מהצבא – תביעה למשרד הביטחון

לחיילים שעברו התקף אפילפסיה בצבא (פרכוסים), קיימת הזכות להגיש תביעה למשרד הביטחון, לקבל הכרה כנכי צה"ל, ותקבע להם נכות אשר תזכה אותם בהטבות מגוונות. מה התנאים לקבלת ההכרה? כיצד מגישים את התביעה ומצליחים? נסביר הכל במאמר.
אפילפסיה מהשירות הצבאי

תחילה, איך אדע שאני יכול להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין האפילפסיה מהצבא?

כשחייל חווה לראשונה בחייו התקף אפילפטי בשירות הצבאי, יש להבין מה המקור לאותו התקף. כלומר, מה בתנאי השירות שלו גרם להתפרצות ההתקף. האם אותו חייל כמעט ולא ישן במשך תקופה? האם החייל עבר לחץ נפשי? אם התשובה היא חיובית, ניתן להמשיך בבירור הגשת התביעה.

כמובן שיש גורמים נוספים אותם יש לבדוק ולהוכיח. למשל, האם באמת אלו היו תנאי השירות של החייל? כמה זמן היה לו חסך בשעות שינה? מה בדיוק אותו אירוע או רצף אירועים מלחיצים? כמו כן, יש להוכיח כי ההתקף הראשון התפרץ בסמוך לאחד הגורמים שפורטו לעיל.

מה צריך להוכיח במסגרת התביעה למשרד הביטחון בגין מחלת האפילפסיה מהצבא?

כמו בכל תביעה למשרד הביטחון, יש להוכיח שתנאי השירות הם אלו שגרמו להתפרצות המחלה. זה למעשה הקשר הסיבתי אותו יש להוכיח. ולעיתים, ובמיוחד במחלות, מדובר על אתגר לא פשוט. סיבת התפרצות המחלה יכולה להיות לא ידועה. על כן, יש צורך בייצוג על ידי עורך דין המתמחה בתחום משרד הביטחון.

עליכם להבין, ואנו נתקלים בכך פעמים רבות בפניות מצד לקוחות, כי עצם זה שהמחלה התפרצה בשירות הצבאי, היא כביכול נגרמה עקב השירות. אין זה נכון כלל וכלל. יש להוכיח כי המחלה התפרצה בזמן השירות, אך אל תשכחו גם את התנאי השני – כי המחלה התפרצה עקב השירות.

הסבר קצר על אפילפסיה

אפילפסיה היא מחלה עצבית – נוירולוגית. למעשה, לחולים במחלה יש הפרעה בפעילות המוחית במוח. ההפרעה מתבטאת בפרכוסים / ניתוקים שיכולים להתבטא באופנים שונים. לרוב, לאחר התקף פרכוסים, יופנה החולה לבדיקת EEG להערכת הפעילות המוחית במוח. הטיפול במחלה הוא בד"כ תרופתי.

מה הגורמים האפשריים בשירות הצבאי להתפרצות אפילפסיה?

הגורמים העיקרים הידועים הם סטרס (לחץ) ומחסור בשעות שינה. כידוע, השירות הצבאי עלול להיות תובעני ועמוס, ובמחסור בשעות שינה עקב הפעילויות האינטנסיביות.

לאחרונה, בהליך מס' ע"נ 54949-07-19 פלוני נ' קצין התגמולים משרד הביטחון – אגף השיקום, נקבע ע"י כבוד בית המשפט כי הפרכוסים מהם סבל לראשונה המערער בחייו היו בסמוך למחסור משמעותי בשינה, ולכן יש לראות בהתקפים החוזרים ככאלו הקשורים למחלת האפילפסיה עקב תנאי שירותו הצבאי.

האם הדין לגבי חיילי חובה הוא זהה לדין לגבי אנשי קבע ו/או אנשי כוחות הביטחון שחלו באפילפסיה?

התשובה היא חד משמעית – לא. חיילי חובה זכאים להגיש את התביעה למשרד הביטחון, אולם אצל אנשי הקבע המצב שונה לחלוטין. בעקבות תיקון מס' 29 לחוק הנכים, למעט מחלות ספציפיות ביותר שקבע המחוקק, הם לא רשאים להגיש תביעה בגין מחלה למשרד הביטחון. עליהם להגיש את התביעה לביטוח הלאומי.

כמה אחוזי נכות ניתן לקבל בגין מחלת האפילפסיה מהשירות הצבאי?

תחילה, עליכם להבין כי כל הנכויות בגין כל הפגיעות הגופניות נקבעות על פי חוק הנכים – מבחנים לקביעת דרגת נכות. הנכות בגין אפילפסיה מעוגנת בתקנה מס' 30.

למה בעצם להגיש התביעה – מה זה ייתן לי?

מטרת העל בהגשת התביעה היא קבלת ההכרה. מרגע קבלת ההכרה יפתח בפניכם צוהר חשוב ביותר לחייכם ולבריאותכם. לאחר קבלת ההכרה תזומנו לוועדה רפואית שתקבע את דרגת נכותכם. הזכויות, הטיפולים הרפואיים, התגמולים (כסף) וההטבות שתוכלו לקבל תלויות באופן ישיר בדרגת נכותכם. תוכלו לקבל מענק כספי חד פעמי, קצבה חודשית קבועה, מלגה ללימודים וכו'. וייתכן וגם לא תקבלו דבר מלבד ההכרה אם דרגת נכותכם תהיה פחותה מ- 10%. ולכן, חשוב מאוד למקסם את קבלת הנכות המגיעה לכם.

לסיכום – אפילפסיה מהשירות הצבאי

להכיר במחלת האפילפסיה במסגרת התביעה למשרד הביטחון היא משימה אפשרית כמובן, אך מאתגרת. אנו ממליצים לכם להתייחס להגשת התביעה ברצינות יתרה. ולכן, ישנה חשיבות מכרעת בהגשת התביעה ע"י עורך דין מקצועי ומיומן המתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון. אם חלילה תביעתכם תדחה, תאלצו לנהל הליך ארוך ולא פשוט בבית המשפט. משרדנו ישמח לשוחח אתכם ולבחון האם ניתן להגיש במקרה הספציפי שלכם תביעה למשרד הביטחון. זכרו כי כל מקרה ונסיבותיו. כל חייל ותנאי שירותו שונים, הנסיבות שונות וגם מצבו הרפואי שונה.

לעו"ד עדי בן ישי הניסיון האישי והמקצועי להילחם עבור זכויותכם. והכל, תוך תחושת שליחות רבה, רגישות ונחישות.

בריאות איתנה!

 

שיתוף:

עו"ד עדי בן ישי גרינס

כדי לנצח בתביעה שלך, צריך עו״ד שהתמודד באופן אישי ומקצועי עם פציעה אנושה. 

תביעה למשרד הביטחון - עדי בן ישי גרינס

אנחנו כאן למענך!

נפגעת\נפצעת בשירות הצבאי? השאר\י טלפון וניצור קשר בהקדם

ניתן גם לחייג: 077-9978802

מאמרים נוספים