פוסט טראומה מהצבא – תביעה נגד משרד הביטחון
ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בגין פוסט טראומה PTSD, לקבל הכרה, להיבדק ע"י ועדה רפואית לקבל תגמולים (כסף) ומגוון זכויות והטבות. כדי לעבור את תהליך התביעה בהצלחה, חשוב להגיש את התביעה באופן מקצועי ולצרף אליה מסמכים שיוכיחו את טענותיכם.
המסמכים החשובים ביותר הם:
- תצהיר בו אתם מפרטים את נסיבות האירוע שהוביל לטראומה.
- עדויות בגין האירוע אליו נחשפתם או תנאי השירות. עדות למשל יכולה להיות מחבר ליחידה.
- אבחנה בין הפוסט טראומה – PTSD.
נשאלת השאלה, אם אדם בטוח כי הוא סובל מהתסמינים של פוסט טראומה, אך לא מאובחן, איך ניתן לקבל את האבחנה?
ישנן מספר אופציות לקבלת אבחנה שהיא הכרחית להצלחת התביעה:
- ניתן לפנות ליחידה לתגובות קרב בתל השומר ולהתחיל טיפול ללא עלות.
- לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר באופן פרטי.
- לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר דרך קופת החולים.
- לצרף לתביעה בקשה לאט"ר (אישור לטיפול רפואי) אשר דרכו תקבל טיפול ללא עלות ממשרד הביטחון.
- משרדנו נמצא בקשר ישיר עם מס' מטפלים המתמחים בפוסט טראומה וישמח לסייע לכם.
החששות בתביעה למשרד הביטחון עקב פוסט טראומה מהצבא
חיילים רבים שנחשפו לאירועים קשים, מתלבטים רבות האם להגיש את התביעה. בעיקר ישנו חשש מפגיעה בעתיד, בושה, קושי בהתחלת טיפול ע"י מטפלים בתחום הנפשי, מחשבה כי יוכלו להמשיך להדחיק את התסמינים ולהתמודד איתם לבד, ופחד מהסטגימה שלצידה.
חשוב לנו להדגיש, כמעט דבר מהקשיים לעיל אינו נכון. למרבה הצער, ככל שמנסים להדחיק יותר ויותר את הטראומה היא תתפרץ בשלב מאוחר יותר ובעוצמה גבוהה יותר.
ההכרה מצד משרד הביטחון חשובה מאוד במיוחד במקרים כאלו – קבלת הגושפנקא כי הטראומה נגרמה כתוצאה מהשירות הצבאי, ולמעשה לקיחת אחריות מצד הצבא משרד הביטחון. בנוסף, קבלת הטיפולים הרפואיים עשויים להיטיב ולסייע מאוד.
לתשומת ליבכם! לתביעות בגין פוסט טראומה אין התיישנות! ניתן להגיש את התביעה גם בגין אירועים שהתרחשו לפני מס' שנים. אנו לא ממליצים "לקחת את הזמן" כי זה עשוי להקשות על העדויות ובירור התביעה, אך גם אם נחשפתם לאירועים לפני זמן רב, ניתן עדיין לטפל בכך.
בדיקת המומחה מטעם משרד הביטחון
לאחר שהתביעה נבדקה והתבררה ע"י משרד הביטחון, חלק מהתיקים יעברו לבדיקת המומחה מטעם משרד הביטחון, וחלק מהתובעים יוכרו באופן ישיר ללא בדיקת המומחה.
חשוב שתדעו! אם התיק שלכם עבר לבדיקת המומחה מטעם משרד הביטחון – המומחה הוא רופא פסיכיאטר אשר יבדוק אתכם במרפאה שלו ויכין חוות דעת שבה יוחלט אם להכיר או לא להכיר בכם כסובלים מפוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי.
זה למעשה הקשר הסיבתי, ולכן החלטת המומחה משמעותית ביותר. חשוב מאוד להגיע לבדיקת המומחה מוכנים ולטעון את טענותיכם הקושרות בין השירות לבין הפוסט טראומה (ולא לדברים אחרים – למשל כי רבתם עם בת הזוג. זה לא רלוונטי).
אחוזי הנכות בגין פוסט טראומה – וכיצד הם נקבעים
לאחר שתוכרו בגין פוסט טראומה, תזומנו לוועדה רפואית. בוועדה ישב פסיכיאטר, או שניים אשר יבדקו אתכם. הנכות נקבעת לפי סעיף 34 לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות):
- "הפרעה נפשית מזערית, כושר תפקודי תקין – 5%
- הפרעה נפשית עם הגבלה קלה בכושר התפקודי – 10%
- הפרעה נפשית עם הגבלה בינונית התפקודי – 20%
- הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן ניכר – 30%
- הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין-אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה 50%
- הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין-אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה ביותר 70%
- מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז 100%".
סיכום – פוסט טראומה מהצבא
לסיכום, ישנה חשיבות עליונה בהגשת התביעה לפוסט טראומה בכלל, ובאופן מקצועי בפרט. על התובע נטל ההוכחה כי הוא אובחן עם פוסט טראומה, ושהיא נגרמה כתוצאה מהאירועים אליהם הוא טוען שנחשף אליהם (על ידי עדויות וכו').
רפורמת נפש אחת גרמה להקלה מסוימת בהגשת התביעה ובקבלת הטיפולים הרפואיים החשובים, אך עדיין חשוב מאוד להגיש את התביעה באופן מיומן, ולטעון את טענותיכם בפני הוועדה הרפואית בדרך הטובה והמקצועית ביותר. אחוזי הנכות שתקבלו יאפשרו לכם טיפולים רפואיים וקבלת תגמולים (כסף).
למשרדנו הזכות בייצוג חיילים הסובלים מפוסט טראומה, ואנו חשים בכל פעם מחדש בהתרגשות ובשליחות. מוזמנים להתרשם מהצלחותינו באתר.